Concert Winfried Dahlke op zaterdag 3 juni 2023, 20.00 u

Op deze lenteavond speelt Winfried Dahlke feestelijke barokmuziek van Johann Sebastian Bach en vrolijke, vocale orgelmuziek uit de klassieke en vroeg-romantische periode van Justin Heinrich Knecht en Christian Heinrich Rinck.

Het openingsdeel zal de beroemde “Dorische Toccata” van Johann Sebastian Bach zijn, waarin een doeltreffend samenspel van klavieren kan worden ervaren. Het middendeel tussen toccata en fuga is het feestelijke orgelkoraal “Nun danket alle Gott” uit de verzameling koralen van Leipzig.

Op het programma staan orgelwerken van Justin Heinrich Knecht. Hij publiceerde een orgelschool in drie delen in de jaren 1795-1798. Het bevat composities in de galante, klassieke stijl, die prachtig kunnen worden uitgevoerd op het historische Hinsz-orgel. Winfried Dahlke zal er verschillende rondo’s en cantabiles uit spelen. Tenslotte zullen variaties op de bekende hymne “Heil dir im Siegeskranz” of “God save the king” worden gespeeld uit de “Praktische Orgelschule” van Chr. H. Rinck. Net als bij de muziek van Knecht bieden de 12 variaties van Rinck de mogelijkheid om het orgel in zeer verschillende klankkleuren te horen.

 

Winfried Dahlke studeerde protestantse theologie in Göttingen en kerkmuziek aan de Hochschule für Künste Bremen, waar hij afstudeerde met het A-examen, orgel bij Tillmann Benfer, Günter Berger, Harald Vogel en Hans-Ola Ericsson. De studie kerkmuziek werd gevolgd door aanvullende concertstudies bij Hans-Ola Ericsson aan de HfK Bremen. Naast zijn studie was Dahlke vanaf 1996 cantor in Sottrum in het kerkdistrict Rotenburg / Wümme en vanaf 2000 orgelrevisor voor de Hannoversche Landeskirche, waarbij hij de orgels in andere delen van de Elbe-Weser-driehoek verzorgde.

Sinds 2002 werkt hij vanuit Oost-Friesland voor het behoud van orgelmonumenten en orgelcultuur voor de Evangelisch Gereformeerde Kerk en namens de Ostfrieslandstiftung der Ostfriesischen Landschaft voor het Organeum in Weener, sinds 2006 met de titel Landeskirchenmusikdirektor. Sinds 2003 is hij organist van de Grote Gereformeerde Kerk in Leer. Winfried Dahlke was tot 2015 als docent voor orgel en harmonium verbonden aan de Hochschule für Künste in Bremen. Sinds 2013 adviseert hij ook over orgelzaken in het district Oost-Friesland-Eems van de Lutherse Kerk van Hannover. In 2022 werd hij benoemd in de nieuw opgerichte adviesraad van de Vereniging van Orgeldeskundigen van Duitsland (VOD), die zich bezighoudt met opleidingsvragen op het gebied van orgeladvisering.

Kerkenpad Oost-Groningen op zaterdag 3 juni

Oost-Groningen heeft veel te bieden, zeker als het gaat over mooie en bijzondere kerken, er zijn hier parels van kerken gebouwd!
Om mensen kennis te laten maken met deze veelal monumentale gebouwen wordt er door bijna veertig kerken uit de gemeenten Stadskanaal, Pekela, Oldambt, Westerwolde en Midden-Groningen een kerkenpad georganiseerd.
Tijdens het kerkenpad openen de kerken hun deuren voor het publiek, zodat de gebouwen niet alleen van buiten, maar ook van binnen bewonderd kunnen worden. De deelnemende kerken zijn gebouwd tussen de 13e en 21e eeuw en verschillen daardoor sterk wat betreft architectuur. Midwolda is uniek omdat het hele interieur nog origineel is uit de eeuw waarin de kerk gebouwd is: het staat in de top-honderd van de monumentenlijst. Breng een bezoek: de openstelling in Midwolda is van 10.00-15.00 uur

Meer informatie:  Kerkenpad Oost-Groningen (kerkenpadoostgroningen.nl)

CD '250 jaar Hintsorgel Midwolda' verkoopt goed

Al in de voorverkoop was er grote belangstelling voor de jubileum CD. Tijdens de presentatie op 3 september vond de CD gretig aftrek. Daarna zijn in de losse verkoop ook een flink aantal CDs verkocht. 

Interesse? op het tabblad CD-producties staat de bestel informatie. 

CD-producties – Stichting Hintsorgel Midwolda

30 april Concert Mannenkoor Crescendo

Op 30 april jl. heeft het mannenkoor Crescendo een goed bezocht concert gegeven in de Dorpskerk te Midwolda. Onder leiding van dirigent Klaas Withaar en met begeleiding op piano door Bert van Cimmenaede zong het koor vol passie. Mooie verweven zangstemmen, het hele bereik van fluister zacht tot fortissimo: het publiek zal ademloos te luisteren. Het was de eerste keer in 2 jaar tijd dat de heren van het koor weer konden optreden. Gelukkig was het koor het zingen niet verleerd, het koor bracht de liederen vol overtuiging. De liederen van Crescendo werden afgewisseld met muziek op het Hintsorgel door Ludolf Heikens. Tot slot was er een toegift door alle musici samen. Met het Grunnens Laid als afsluiting van dit concert zal de avond vast nog lang in de herinnering van de aanwezigen blijven hangen.

Nieuws

Nergens staan zoveel historisch unieke kerkorgels als in onze provincie

RTV-Noord verslaggever Beppie van der Sluis met het busje bij de Dorpskerk Midwolda

Onze provincie heeft de meeste historische orgels op zo’n klein stukje land. Groningen en Duits Oost-Friesland staan bekend als Europa’s orgelparadijs, met in ieder gehucht een fraai exemplaar. Maar de belangstelling voor het kerkorgel neemt af. Naar aanleiding van een artikel in NRC op 6 januari 2022 bracht RTVNoord een bezoek aan Ludolf Heikens, organist van het Hintsorgel te Midwolda. Er werd een interview gegeven, opnames gemaakt voor TV en radio. Hier de link naar het artikel met een video: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/885710/organisten-gezocht-orgel-heeft-ouderwets-imago-maar-is-juist-heel-divers